Jocuri de Crăciun în aer liber

Actualizată în: Mai 10

Când spui Crăciun în familie, te gândești la o masă frumos aranjată, bucate alese, miros de sarmale sau cozonaci și colindele lui Hrușcă pe fundal.

Ritualul mesei e însoțit de o bucurie comună, dar, odată ce am terminat de mâncat, rareori găsim ceva interesant de făcut împreuna. Deși programul la televizor este ofertant, fie e greu să găsim o emisiune pe placul întregii familii, fie la un moment dat observ cum, unul cate unul, încep să dispară: tata se culcă, mama și sor-mea la bucătărie, copiii pe telefon; moment în care, de plictiseală, îmi mai pun 2 sarmale.

Mi-am propus ca anul ăsta să revoluționăm Crăciunul în familie, drept pentru care m-am documentat și am pus cap la cap câteva activități.

Pentru o familie energică, neburdușită de cozonac, jocurile de mișcare în aer liber sunt cele mai distractive. Nu e cazul nostru, dar sper ca oferta să fie suficient de interesantă încât anul astă să ne îmbrăcam bine si să ieșim la joacă. Așadar:


JOCURI ÎN AER LIBER PENTRU TOATĂ FAMILIA

Sunt jocuri de mișcare, pe care le poți adapta în funcție de gradul de energie de care dispuneți.


Umple ciorapii


În echipe de cel mult 3, cu ștafetă:

Aveți nevoie de:

· ciorapi de Crăciun (stockings) pe care sa ii agăți de undeva, cum ar fi o ramă de copac, poartă, gard, sau, dacă jucați în casă, mobila din sufragerie; un ciorap pentru fiecare echipă

· un sac în care să pui dulciuri de tot felul. Conținutul din sac trebuie să fie suficient de mare, încât să umple toți ciorapii agățați. Ca să umpli sacul, poți adăuga pe lângă dulciuri, mere, portocale, castane și nuci.

· O ștafetă: orice, cum ar fi căciula lui Moș Crăciun sau un glob de brad


Fixați linia de start: desenați-o sau lipiți o bandă de scotch.

Membrii fiecărei echipe stau la rând. Primul la linia de start trebuie să ia din sac cât mai multe bomboane și să alerge către ciorap, ținând si ștafeta în același timp. După ce pune dulciurile în ciorap, trebuie să alerge înapoi ca să-i predea ștafeta colegului de echipă, care va face același lucru si tot așa, pană când una din echipe va umple ciorapul.

Stabiliți înainte de începerea jocului până unde trebuie umplut ciorapul, eventual desenați o liniuță pe interior, pentru a evita “supărările” de mai târziu.


Obstacole:


Includeți obstacole pentru a face jocul mai palpitant:

1. Dacă în timpul cursei, concurentul scapă dulciuri din mână, trebuie să le adune și să se întoarcă la linia de start, unde îi va preda ștafeta colegului.

2. Toți concurenții trebuie sa poarte mănuși.

3. Ștafeta poate fi un măr pe care îl treceți din gură-n gură


Mănuși, fular, căciulă


Se joacă unul contra celuilalt, pe puncte.

Aveți nevoie de: căciula lui Moș Crăciun, un moderator

Stabiliți o zonă sigură pe care o veți numi casa lui Moș Crăciun. Poate fi lângă doi copaci, pe o bancă, în orice loc bine delimitat și netranzitat.

Doi concurenți stau în picioare, unul în fața celuilalt și pun căciula lui Moș Crăciun între ei, pe jos. Moderatorul strigă “Mănuși, fular, căciulă!” La strigătul căciulii, concurenții se avântă s-o ia cât mai repede de jos. Concurentul care obține căciula, trebuie s-o pună pe cap si să fugă în zona sigură, casa lui Moș Crăciun. Dacă este prins de celălalt concurent, pierde punctul.

Aveți mai multe căciuli? Jucați mai mulți în același timp.


Vânătoarea de comori de Crăciun


Îmi place atât de mult vânătoarea de comori, încât m-am gândit să creez una în limba română, pentru ca toata familia să poată participa, de la copii la bunici. Și cum nu se putea altfel, i-am dedicat un spațiu special. Click aici pentru a citi mai multe și a descărca jocul!


Udă bradul


Stați la curte și aveți un brad în grădină? Aveți parte de scenariul ideal! În lipsă de brad, orice copac împodobit cu beteala îi poate ține locul cu succes.


Aveți nevoie de: un brad sau un copac, pahare de unică folosință, o găleata cu apă, beteală, baloane și cronometru

Se poate juca individual, pe perechi sau pe echipe

Fixați o linie de start!

De la linia de start până la bradul din grădină, trasați un drum foarte îngust din beteală. Puteți folosi două, pe care să le puneți una foarte aproape de cealaltă, sau una singură, groasă, pe care veți călca în timpul cursei. Șerpuiți-o, faceți drumul iregular, ca să fie mai dificil.

Fiecare concurent umflă două baloane până la jumătate și le leagă cu ață lungă. După care ața este legată de fiecare picior, în jurul gleznei, în așa fel încât balonul să nu fie complet lipit de gleznă, ci să atârne un pic.

Puneți găleata cu apă în fața liniei de start și luați fiecare un pahar, unul de persoană sau de echipă, dacă jucați pe perechi sau pe echipe.

1,2,3, și! Concurentul ia apă din găleată și trebuie să o ducă la brad, pe drumul de beteală, cu grijă să nu spargă niciun balon. După ce udă bradul, trebuie să se întoarcă pe același drum, din nou, foarte atent la baloane. Acolo îi predă paharul următorului membru al echipei (sau continuă singur, în cazul în care jucați individual).

Dacă sparge balonul la dus sau la întoarcere sau iese din drum, e eliminat. Restul echipei poate continua jocul sau puteți elimina toată echipa, depinde de cât de competitivi vreți să fiți.

Fixați timpul dorit: 3, 5 sau 7 minute. Echipa care a dus cele mai multe pahare cu apă când se oprește cronometrul, câștigă.

Puteți juca în casă, dacă puneți lângă bradul împodobit o căldare goală. Ca să faceți cursa mai palpitantă, fixați o altă regulă: Niciun balon nu poate atinge podeaua, deci mergeți pe vârfuri!


Cum e toiul iernii, în casă e cald, focul e aprins si pisica toarce pe podea, poate nici nu vă trece prin cap să ieșiți. Nu-i nimic, jucați-vă în casă! Vă propunem câteva activități în familie care nu implică niciun risc de degerare. Accesați aici propunerile nostre de jocuri de Crăciun în casă.

0 afișare
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now